Visste du at: "Flymat smaker ikke så ille som du tror..."
Det er en kjent situasjon for mange. Du har sittet sammentrykket i et lite sete, med personen foran deg langt oppe i fanget i flere timer. Du begynner å merke at blodsukkeret synker og at du blir sulten, irritert og grinete på en gang. Dette er noe mange nordmenn føler på når de sitter på en inter-continental-flight. Etter noen timer på vei skal det smake godt med middag. Trodde du. Vel, det som kommer er jo flymat, så forhåpningene er ikke så store. Overraskende nok ser maten grei nok ut. Kyllingen er fint stekt (kokt), risen som fulgte med var ikke alt for seig og tilbehøret var over middels. Dette kan jo faktisk smake greit. Men skuffelsen lar ikke vente på seg når maten når smaksløkene dine. Det er noe dødt, tamt og nesten ekkelt ved smaken. Det lever ikke engang opp til utseenede sitt.
Mange tenker at flymaten smaker slik fordi det er dårlige råvarer, dårlig tilberedning eller noe annet i produksjonsprosessen som gjør flymat værre enn vanlig mat. Men det er faktisk noe helt annet som skjer når du er ute på flytur som forvirrer sansene dine tilstrekkelig til at maten smaker mindre enn den egentlig gjør. På grunn av trykkforskjellen i kabinen på et fly kontra vår normale opplevelse av trykk på jordoverflaten skjer det ganske mange prosesser i kroppen din for å tilpasse seg. Men noe få vet at denne tilpasningen også går ut over smakssansen din. Rundt 1/3 av alle smaksløkene dine blir nemlig satt ut av spill. Så dersom du mener at flymaten er litt smakløs neste gang du flyr kan du jo ta vare på den til du har forlatt flyet og spise den, da vil den nemlig smake mye bedre. Dog er det en overhengende fare for at du blir enda mer sulten, irritert og grinete på han tosken foran deg som har lent setet sitt så langt bakover det går, samt han sullikken ved siden av deg som har stjålet armlenet ditt.
Mange tenker at flymaten smaker slik fordi det er dårlige råvarer, dårlig tilberedning eller noe annet i produksjonsprosessen som gjør flymat værre enn vanlig mat. Men det er faktisk noe helt annet som skjer når du er ute på flytur som forvirrer sansene dine tilstrekkelig til at maten smaker mindre enn den egentlig gjør. På grunn av trykkforskjellen i kabinen på et fly kontra vår normale opplevelse av trykk på jordoverflaten skjer det ganske mange prosesser i kroppen din for å tilpasse seg. Men noe få vet at denne tilpasningen også går ut over smakssansen din. Rundt 1/3 av alle smaksløkene dine blir nemlig satt ut av spill. Så dersom du mener at flymaten er litt smakløs neste gang du flyr kan du jo ta vare på den til du har forlatt flyet og spise den, da vil den nemlig smake mye bedre. Dog er det en overhengende fare for at du blir enda mer sulten, irritert og grinete på han tosken foran deg som har lent setet sitt så langt bakover det går, samt han sullikken ved siden av deg som har stjålet armlenet ditt.
Kommentarer
Legg inn en kommentar